Nem nedir , ne gibi hasarlara yol açabilir ?
Nem havada bulunan su buharıdır. Aşırı nemli, rutubetli ortamda küf ve mantar oluşumu, kabarmalar, dökülmeler,dejenerasyonlar ve bozulmalar meydana gelir. Duvarlarda boya kabarmaları; giysi, mobilya ve eşyalarda küflenmeler meydana gelebilir. Bu durumlar eşyalara verdiği zararla ekonomik kayıplara yol açmakla kalmaz, insan sağlığını da tehdit eder. Rutubetin aşırı olduğu ortamlarda daha zor solunum yapılır. Bu durum özellikle alerji, astım ve romatizma hastalarını olumsuz etkiler.
Nemden kaynaklanan hasarlar nasıl önlenebilir ?
Silika jel nem ile ilgili bu problemleri başlamadan önler. Üreticiler bunu bildiklerinden elektronik, tekstil, fotoğraf makineleri, deri ürünleri, ilaç ürünleri ve muhtelif ürün gönderilerine silika jel koyarlar. Silika jel belli bir kapalı alan içerisinde korunaklı kuru hava kalkanı yaratır.
Silika Jel nemlenmeyi nasıl önler ?
Silika veya silisyum dioxide (SiO2) kuvartzda bulunan aynı maddedir. Silika jel sodyum meta silikattan üretilen silikanın granül (boncuk) formudur. Esasen gözenekli kumdur. Her küçük silika jel granül iç yapısı birbirine bağlantılı milyonlarca mikroskobik gözeneklerden oluşur. Bu gözenekler nemi tutar ve adsorbe eder.
Silika Jel nerelerde kullanılır ?
Silika jelin birçok kullanım alanı vardır ve bunların çoğu nem hasarını önlemeye yöneliktir. Tekstil ve elektronik ürünlerin paketlerinde, çeşitli araç gereçlerde, trafolarda, optik aletlerde, metal ve makine aksamlarında, arşiv ve kütüphanelerde, ıslanan elektronik ürünlerin kurutulmasında, deri ürünlerinin taşıma ve depolanmasında, çiçeklerin renk ve formlarını kaybetmeden kurutulmasında, su sporlarında kullanılan kuru çantalarda, sualtı kameralarında, ilaç ve vitamin ambalajlarında, gıda paketlerinde, sanat eserleri ve resimlerde, tohumlarda ve nemden etkilenilmesi istenilmeyen daha pek çok yerde nem önleyici olarak kullanılmaktadır.
Silika Jel nasıl paketlenir ?
Silika jel genellikle küçük miktarlarda (1g – 500 g) nemin geçirgenliği sağlayacak şekilde özel malzemeyle paketlenir. "www.silikajel.online" e-ticaret sitesinde satılan ürünler yüksek nefes alma kabiliyetine sahip özel olarak üretilmiş ambalajlarda paketlenmektedir. Bu ambalaj bozulmadan uzun süre dayanabilen bir materyaldir. Dökme silika jeller bidon,poşet,koli gibi çeşitli ambalajlarda muhtelif gramajlarda (100 gr - 25 kg) paketlenmektedir.
Silika Jel güvenli midir?
Silika jel nem alıcı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Silika jelin kendi içinde de değişik alanlarda kullanılan birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Web sitemizde mevcut farklı çeşitlerde ürünler ile ilgili gerekli uyarılara ilgili ürün detayı açıklamasında yer verilmiştir.
Gıda sektöründe kullanım açısından ancak gıdaya uygun olarak üretilmiş özel ambalajlı paketler kullanılabilir.
Detaylı bilgi ve belge (MSDS-Malzeme Güvenlik Formu) istenildiği takdirde müşteri destek biriminden (info@silikajel.online") temin edebilirsiniz.
İndikatörlü Turuncu ve Mavi Silika Jellerin özellikleri nelerdir ?
İndikatörlü tabir ettiğimiz, beyaz silika jelden farklı olarak doyma noktasına geldiğinde renk değiştiren ürünlerdir. Ortamdaki nemi çektikten ve doyma noktasına geldikten sonra mavi silika jel pembeye, turuncu silika jel cinsine göre beyaza veya yeşile dönüşür. Böylelikle silika jelin artık doyma noktasına geldiği ve değiştirilmesi (veya dökme ürünse uygun koşullarda ısıtılarak rejenere edilmesi) gerektiği anlaşılmaktadır. İndikatörlü silika jeller ağırlıklı olarak elektrik trafolarında, hava kurutucularında ve benzeri yerlerde kullanılmakla beraber amaca uygun her alanda kullanılabilir.
Silika Jel nasıl atılır ?
Atık yönetimi yerel kanun ve kurallara göre yapılır. Eğer toksik/zehirli/tehlikeli bir madde ile reaksiyona girmişse/kontamine olmuşsa artık o maddenin atık yönetimi kurallarına göre bertaraf edilir.
Silika Jel ne kadar sürede etkisini gösterir ?
Kullanmaya başlanıldığı andan itibaren etkin bir şekilde nemi çekmeye başlar.
Uygulamam için ne miktarda Silika Jel kullanmalıyım ?
Ürününüzün ambalaj ölçülerine göre vasıtasıyla kullanmanız gereken yaklaşık silika jel miktarını tespit edebilirisiniz. Ortalama ölçü 1m3’lük hava sızdırmaz hacim içerisinde 1000 gram kullanımdır. Özel amaçlı kullanımlarda kullanılması gereken miktar değişir.
Silika Jel kullanırken nelere dikkat etmeliyim ?
Silika jel konulacak olan ambalaj kapatılıp havayla temasının kesilmesi gerekir. Aksi takdirde ortama sürekli hava ve dolayısıyla nem gireceğinden silika jelden istenen verim alınamaz, ömrü azalır. Silika jelin suyla temasından kaçınılmalıdır.
Genel Uyarılar :
Paketli ürünler için : * Yenilmez * Çocuklardan uzak tutunuz * Kullandıktan sonra atınız * Gıda ile temasından kaçınınız
Dökme ürünler için : * Yenilmez * Çocuklardan uzak tutunuz * Gıda ile temasından kaçınınız * Tozunu solumakta kaçınınız * Kullanırken eldiven giyiniz
"Silika Jel" & "Diğer Nem Alıcılar" arasındaki fark nedir ?
Silika jel endustriyel tesislerde, ticari işyerlerinde ve aynı zamanda konutlarda kullanılabilir.Silika jel ağırlığının % 35 - 40'ına kadar nem adsorbe edebilir. Yüksek sıcaklıklara kadar (104°C) nem alıcı özelliğini kaybetmez. Toz içermez. Bütün bu özellikleri onun neden piyasada en çok tercih edilen desikant (nem alıcı) olduğunu açıklamaktadır.
Silika Jel tekrar kullanılabilir (rejenere edilebilir) mi ?
Silika jel doyma noktasına geldikten sonra ısıtılmak suretiyle üzerindeki nem kurutularak defalarca kullanılabilir (rejenere edilebilir). Bu işlemin paketli üründen ziyade dökme üründe yapılması daha uygundur. Diğer taraftan, duruma ve ihtiyaca göre bu rejenerasyon (reaktivasyon) işleminin maliyetini ürünü yeniden satın alma maliyeti ile karşılaştırmakta fayda olabilir.
Beyaz silika jel 150 - 200 C (derece) sıcaklıkta ısıtılabilir. İndikatörlü silikajel ise içerdiği katkıların ısıya karşı daha hassas olması sebebiyle 120C'yi geçmeyecek şekilde ısıtılabilir. Isıtma süresi değişmekle beraber birkaç saat (1,5 -4) süre gerekebilir.
Silika jeli ısıtırken güvenlik tedbirlerine özen göstermek önemlidir. Yeterince kalın bir fırın kabı (pyrex-borcam) kullanmak gerekir, ince veya plastik kap, mikrodalga kabı kullanılmamalıdır, zira silika jel taneleri kabı eritebilir. Isıtılmış silika jel çok sıcak olacağından yeterince soğumadan hareket ettirmemek, kullanmamak gerekir. Silika jel ısıtmak için kullanılan kap tekrar kullanılmadan önce iyice temizlenmelidir.
Beyaz silikajel kokusuzdur ancak indikatörlü silika jel ısıtılınca içerisindeki organik maddeler nedeniyle ortama koku yayılabilir. Bu durumda uygun bir şekilde havalandırma yapılmasında fayda vardır.
"www.silikajel.online" dan temin edeceğim Silika Jel hangi standartlara sahip ?
"www.silikajel.online" dan satın aldığınız silika jel ürünleri (dökme ürünler hariç) endüstri standartlarına sahip ambalajlarda paketlenmiştir. Ürününe ve üreticisine bağlı değişmekle birlikte DMF Free (dimethylfumarate içermez, mantar ve küf yapmaz) , MIL-D-3464-E, ROHS, SVCH standartları ve/veya sertifikalarına sahip ürünler mevcuttur. Bu hususa ilişkin bilgiler her ürün için ayrıca ürün açıklamalarında verilmiştir.
"www.silikajel.online" dan alınan Silika Jel DMF (dimethylfumarate) içeriyor mu ?
"www.silikajel.online" da satılan silika jel DMF içermez, DMF Free sertifikasına sahiptir. Diğer bir deyişle mantar ve küf yapmama özelliğine sahiptir.
"www.silikajel.online" dan alınan Silika Jel Cobalt II Chloride içeriyor mu ?
Yaygın olarak kullanılagelen mavi silika jelde renk dönüşümünü sağlamak için eser miktarda Cobalt II Chloride maddesi kullanılmaktadır. Alternatif olarak bu maddeyi ihtiva etmeyen, daha organik maddelerle renk dönüşümünü sağlayan turuncu silika jel piyasaya sunulmuş olup hem endüstride hem de bireysel amaçlı kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu bakımdan hem genel anlamda hem de özellikle bireysel/evsel kullanım için turuncu silika jel önerilmekte ve tercih edilmektedir.